2013 m. rugsėjo 15 d., sekmadienis

Kam man tos kepurės?


Gyvenime skirtingose situacijose mes naudojame skirtingas kepures, kurios mums atlieka skirtingą darbą: po kepure mes slepiame galvą nuo saulės, kepurė sušildo ausis šaltą žiemos dieną, baseine mes užsidedame plaukimo kepuraitę, o nuėję į pirtį galvą prisidengiame pirties kepuraite, kartais mums kepuraitės prireikia tik kaip aprangos stiliaus detalės, o kartais uniformine kepuraite demonstruojame priklausomybę bendruomenei. Šios kepuraitės mums nekelia daug klausimų.

Kai Edward de Bono pasiūlo pasimatuoti "Šešias mąstymo kepuraites", mūsų natūralus atsakas yra: "O kam man jų reikia?" "Aš ir be jų galiu neblogai mąstyti!"

Čia pabandysiu trumpai pristatyti jų naudą skirtingą poziciją užimantiems žmonėms:
  • Jei tau rūpi asmeninis tobulėjimas, tai "Šešios mąstymo kepuraitės" parodys dar pilnai tavo neišnaudotus mąstymo būdus, skirtingų būdų derinimo galimybes ir taip atvers mąstymo tobulinimo perspektyvą.
  • Jei esi žmogus, kuriam reikia pačiam už save mąstyti - spręsti problemas, ieškoti naujų galimybių, rinktis iš prieinamų alternatyvų ar priimti kasdieninius sprendimus - tai "Šešios mąstymo kepuraitės padės suvaldyti pirminį sąstingį ar minčių chaosą ir kryptingai pajudėti link siekiamo rezultato.
  • Jei esi mokytojas, kuris pripažįsta mokinių teisę ir laisvę mąstyti, tai "Šešios mąstymo kepuraitės" taps kasdieninio darbo įrankiu, padedančiu perduoti mąstymo įgaliojimus mokiniams ir patirti tai, kad mokiniai gali patys organizuoti savo mąstymą ties bet kuria užduotimi.
  • Jei esi vadybininkas, kuriam dažnai tenka dalyvauti įvairaus pobūdžio susirinkimuose ar organizuoti darbą juose, tai "Šešios mąstymo kepuraitės" jums taps nepamainomu efektyvaus mąstymo grupėje organizavimo įrankiu.

Užsidėk mąstymo kepurę ir suvaldyk mąstymo chaosą, pirmiausia savo galvoje, o paskui padėk tai padaryti savo komunikacijos partneriams!

Komentarų nėra: